ECB-president Mario Draghi en Bundesbank-president Jens Weidmann zouden niet langer door een deur kunnen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Heibel in de tent bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. ECB-president Mario Draghi en Bundesbank-president Jens Weidmann, de primus inter pares van de topmannen van de nationale centrale banken, zouden niet langer on speaking terms zijn, volgens het Duitse blad Focus. Draghi zou haast niet meer kunnen samenwerken met Weidmann en hij zou de Duitse centrale bankier ook niet langer op de hoogte brengen van zijn plannen, omdat hij toch overal nee tegen zegt. Tijdens de IMF-jaarvergadering viel Weidmann Draghi ook nog eens in het openbaar af. Draghi zei dat de balans van de ECB terug moet groeien naar het niveau van begin 2012. Daarop zei Weidmann volgens persbureau Bloomberg dat “het de vraag is hoe formeel deze doelstelling is”.

2. Draghi en Weidmann hebben waarschijnlijk ruzie over wat een kleine meerderheid van door Bloomberg geraadpleegde economen nu verwachten wat de volgende stap van de ECB zal zijn: het grootschalig aankopen van staatsobligaties in de markt. Het lijkt er op dat Draghi en een aanzienlijk aantal andere ECB-bestuursleden (maar waarschijnlijk niet de meerderheid) zo’n programma van kwantitatieve verruiming willen starten om het stilgevallen economisch herstel nieuw leven in te blazen en de veel te lage inflatie weer op peil te brengen. Weidmann en zijn satellieten, waaronder waarschijnlijk ook DNB-president Klaas Knot onder valt, vinden dergelijke aankopen te risicovol. Daarnaast zijn de haviken van mening dat de ECB meer dan genoeg heeft gedaan en dat meer verruimen zinloos is zolang eurolidstaten hun economie niet hervormen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Is de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble een 180-gradendraai te maken en toch bereid een investeringsproagramma af te kondigen waar Europa en de rest van de wereld om roept? Afgelopen weekend zei Schäuble in Washington dat de regering overheidsinvesteringen zal verhogen maar tegelijkertijd andere uitgaven zal verlagen. Omdat de verhoging van investeringen begrotingsneutraal zal zijn, zal het stimulerend effect echter verwaarloosbaar zijn. Punt is namelijk dat de regering van bondskanselier Angela Merkel vanwege doorgeslagen begrotingsdiscipline vanaf 2015 de begroting in balans wil hebben en netto geen nieuwe staatsleningen meer uitgeven. In Duitsland staat deze idioterie bekend als de “schwarzes Null”.

4. Schäuble raakt buiten en binnen Duitsland steeds meer geïsoleerd met zijn schwarzes Null über alles en zelfs de meest rechtse Duitse economen noemen de doelstelling nutteloos. Clemens Füst, de topman van het ZEW Instituut, zei tegen de krant de Rheinische Post dat de schwarzes Null alleen een politiek doel dient en economisch gezien nergens op slaat.

5. Het probleem van banken die too big to fail zijn zal spoedig uit de wereld zijn geholpen, zongen top bankiers in koor tijdens de bijeenkomst van bankenlobby IIF afgelopen weekend in Washington. Bank of England-topman Mark Carney, Fed-gouverneur Daniel Tarullo en de ceo's van de Amerikaanse megabanken Bank of America en JPMorgan Chase denken dat belastingbetalers niet langer het kind van de rekening zullen zijn als een systeembank dreigt om te vallen. De kapitaaleisen voor de 29 grootste systeembanken zullen namelijk dermate streng zijn, dat het haast uitgesloten is dat er nog staatssteun nodig is.

Tijdens de komende G20-top in Brisbane zullen toezichthouders afspreken dat systeembanken voor hun naar risico gewogen activa voor ten minste 16 tot procent gedekt moeten zijn met eigen vermogen en obligaties die eenvoudig kunnen worden afgeschreven naar gewone aandelen. Toezichthouders kunnen die eis nog eens opschroeven naar 21 tot 25 procent. Overigens was de co-ceo van Deutsche Bank, Anshu Jain, sceptisch dat too big to fail niet langer opgaat. Volgens CNBC zei Jain dat er nog te veel juridische obstakels zijn om de vlag uit te kunnen hangen. En ook Fed-topman Jeffrey Lacker is sceptisch. Lacker zei dat het feit dat de Fed een bank haast onbeperkt van noodfinanciering kan voorzien, een afwikkeling van een wankelende bank in de weg staat.

6. De eerste renteverhoging door de Fed kan wel eens langer op zich laten wachten. Tijdens de jaarvergadering van het IMF afgelopen weekend in Washington zei Fed vice-voorzitter Stanley Fischer dat als de groei buiten de VS trager is en dit zijn gevolgen heeft voor de Amerikaanse economie, de Fed meer de tijd zal nemen om de rente te verhogen. De uitspraken van Fischer komen nadat een aantal Fed-topmannen hun zorgen hebben uitgesproken over de harde dollar, die de inflatie in de VS remt en de Amerikaanse export belemmert.

7. Saoedi-Arabië verwacht dat de olieprijs voor geruime tijd op bodemniveaus blijft staan. Volgens persbureau Reuters heeft het koninkrijk marktparticipanten laten weten dat het geen problemen zien in aanzienlijk lagere olieprijzen voor geruime tijd. Een prijs van 80 tot 90 dollar per vat voor een periode van een tot twee jaar zou acceptabel zijn.

8. De beursgang van hedgefonds Pershing Squares van 2,7 miljard dollar in Amsterdam is niet bepaald een onverdeeld succes. De koers van Pershing Square, het beleggingsvehikel van de activistische belegger Bill Ackman, kelderde na de opening naar een dieptepunt van 22,30 dollar ten opzichte van de introductieprijs van 25 dollar, om later te herstellen naar krap boven de 23 dollar. Vanochtend zei Ackman op de beurs dat de koersdaling goed is omdat het aangeeft dat hij de aandelen tegen een hoge prijs heeft kunnen plaatsen. Ackman zei dat hij de opbrengsten van de beursgang wil gebruiken om een belang te nemen in een Amerikaanse bedrijf met een "redelijk goede omvang".

9. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend na een dramatische opening uit het rood aan het komen. De toonaangevende Stoxx 50 daalde vanochtend naar 2.916,70 punten en zakte daarmee meer dan 10 procent onder de top van juni, waardoor er sprake is van een correctie. Aandelenbeurzen wereldwijd hebben een erg slechte oktober maand vanwege zorgen over economie groei, in het bijzonder angst voor een recessie in de eurozone en tegenvallend ingrijpen door de ECB.

10Op de beursagenda staat vandaag het overleg van ministers van Financiën van de eurozone. Dat overleg zal in het teken staan van de begrotingen voor 2015 van Frankrijk en Italië. Beide begrotingen voldoen niet aan de eisen van de Europese Begrotingsunie, en Brussel en Berlijn willen dat Parijs en Rome extra tekortreducerende maatregelen gaan nemen. Het eerstvolgende belangrijke macrocijfer is op dinsdag, namelijk de ZEW-index voor het vertrouwen in de Duitse economie. De markt verwacht dat de vertrouwensindex in oktober verder daalde, daarmee signalerend dat de Duitse economie in een recessie kan belanden.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl